Adam's Menu: Bubur Nasi Salmon

Salam semua.

Saja nak kongsi resepi yang Dila buat untuk Adam. Nanti boleh Dila refer semula untuk adik2 Adam pula.hik3 

Most of the time, Dila punya sukatan menang main agak2 je. So kena guna imiginasi dan kreativiti anda juga ye.



Bubur Nasi Salmon (untuk 5 kali hidangan)

  • 3/4 cawan beras
  • 1/2 potongan kepingan ikan salmon (Dila selalu beli dekat Giant)
  • 1/2 biji lobak disagat halus
  • 1 sudu makan Olive Oil
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis


Cara Memasak

1. Basuh bersih beras. Masukkan beras dan 1 1/2 cawan air didalam periuk kecil. Gunakan api yang sederhana besar sehingga air mendidih. Kecilkan api apabila air telah mendidih. Pastikan kacau2 sekali sekala

2. Potong ikan salmon kepada kiub2 kecil kemudian basuh. Panaskan Olive Oil dalam pan dan goreng ikan salmon dalam 1 min sampai nampak sedikit flaky ikan tu. Kemudian masukkan kedalam renehan nasi tadi.

3. Masukkan carrot yang telah disagat dan serbuk kayu manis.

4. Masak sampai nasi nampak lembik. So time ni kena monitor dalam 5 min untuk tambah air. Masak sampai anda rasa nasi tu betul2 lembik. Lebih air sikit pun bagus sebab senang nak blend nanti.

5. Rasa, nasi dah lembik dan boleh digelar bubur, Padamkan api dan biarkan sejuk sebelum di blend. 

Dila selalu blend kasar sikit sebab Adam dah ada gigi. Tapi terblend lebih pulak tadi. Haih..


So selamat mencuba. Ada sebarang pertanyaan, jangan malu bertanya.

Comments

Popular Posts